Blog: 3 tips om een warmtepomp te kiezen en installeren zonder geluidsoverlast

Wist je dat de meeste warmtepompen van STIEBEL ELTRON minder geluid maken dan een koelkast? Bij een goed ontwerp produceren de STIEBEL ELTRON warmtepompen minder dan 30dB(A) in de woon-, slaapkamers en verblijfsruimte. Dat geldt ook voor onze binnen opgesteld warmtepompen. Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Hoe zorg je, na installatie, voor een fluisterstille warmtepomp? Lees onderstaande 3 tips.

Tip 1: Bereken vooraf het geluid van de warmtepomp
Zorg als installateur dat je vooraf berekend hoeveel geluid de warmtepomp maakt die je aanbiedt. Hiermee voorkom je achteraf klachten. Het geluidsniveau van de warmtepomp is relatief eenvoudig te bepalen. Wat vaak ingewikkelder is, is hoe je dat geluid ervaart op de plaats waar je bent (woonkamer, slaapkamer, terras, balkon).

Maak gebruik van de STIEBEL ELTRON tool en bereken hoeveel geluid de warmtepomp maakt. Het aantal dB(a) is afhankelijk van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. De warmtepomp van STIEBEL ELTRON zijn fluisterstil. De warmtepompen hebben zelfs een silent-mode. Benieuwd naar onze warmtepompen? Bekijk hier ons productassortiment. Of bekijk de tabel waarin de geluidsniveaus van onze warmtepompen zijn samengevat.

LBP-Sight heeft in opdracht van het  ministerie van binnenlandse zaken een rekentool ontwikkelt die dit kan berekenen om klachten en onnodige metingen te voorkomen. Met behulp van deze rekentool is te voorspellen of een situatie aan de eisen uit het bouwbesluit gaat voldoen. Deze tool en uitleg hierover is te downloaden op de website van de rijksoverheid.

Tip 2: Kies voor de juiste warmtepomp
Het is misschien een inkopper maar zorg ervoor dat de warmtepomp de warmtevraag goed kan invullen. Zorg dat je eerst alle benodigde gegevens opvraagt bij je klant en vul deze dan in de rekentool van ons. Je ziet direct welke benodigde capaciteit nodig is en welke warmtepomp daarvoor geschikt is.  Wil jij ook een warmtepomp installeren waarbij je zeker weet dat je de juiste service en ondersteuning krijgt? Kies dan voor een warmtepomp van STIEBEL ELTRON. Onze producten worden in ons Duitse familiebedrijf geproduceerd waarbij kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Onze warmtepomp worden getest in ons eigen geluidslab. Geluid en geluidsreductie hebben een centrale rol in het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe producten. Door onze Duitse degelijkheid en met onze wereldwijde ervaring leveren wij fluisterstille warmtepomp.

Tip 3: Waar installeer je de warmtepomp?
Bij een warmtepomp met buitenunit installeer je een deel binnen en een deel buiten. Indien je een buitenunit aan een buitenwand moet bevestigen. Maak dan gebruik van speciale beugels om contactgeluid te voorkomen. Zorg er wel voor dat de buitenmuur altijd meer dan 200kg/m2 is. Voorkom dat je een buitenunit op een houten schuurtje/aanbouw buiten zet. Die willen nog wel eens als klankkast werken en versterken het geluid van de warmtepomp. Dan is de kans groot dat je klant klachten van omringende buren krijgt. Daarnaast heb je ook warmtepompen die volledig binnen geïnstalleerd worden. Onze LWZ en WPL ICS warmtepompen zijn voorbeelden van binnen opgestelde lucht-water warmtepompen. Door isolatie en high end technologie zijn onze warmtepompen fluisterstil. Door vroegtijdig in het proces en ontwerp na te denken over de plaats van de warmtepomp voorkom je dat je tijdens het ontwerpproces aanpassingen moet doen en onnodige maatregels moet nemen.

Benieuwd naar de warmtepompen van STIEBEL-ELTRON? Neem gerust contact op met een van onze accountmanagers voor meer informatie of bekijk ons productassortiment op de website. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en geven graag uitleg over onze tools.