De installateur is belangrijker dan ooit
De stijgende prijs van energie heeft verduurzamen mainstream gemaakt. Ruim 2 miljoen woningen zijn qua energielabel geschikt om op korte termijn de stap naar warmtepomptechniek te maken. Voor duurzaam tapwater zijn al veel meer woningen geschikt. Tegelijkertijd komen we 20.000 technische vakmensen tekort.
In deze blog lees je alles over waarom jij nodig bent en hoe jij je optimaal in kunt zetten als installateur.
Energie als luxeproduct
De afhankelijkheid van Russisch aardgas en de stijgende prijzen door de oorlog in Oekraïne hebben hun impact. De belangrijkste impact is misschien wel dat het Nederlanders direct in de portemonnee raakt, juist in een tijd dat de koopkracht onder druk staat. Want in Nederland zijn woningen bijvoorbeeld al sinds 1951 aangesloten op gas. Nu, zoveel jaar later, gaat de gaskraan stukje bij beetje dicht. Het gas wat er nog wel is, is niet meer te betalen. Energie wordt een luxeproduct dat de normale Nederlander zich niet meer kan permitteren.
Verduurzamen wordt mainstream
De stijgende prijs van energie heeft verduurzamen mainstream gemaakt. Hierdoor is bij elke ketelvervanging, of het nu een individuele woning, een complete wijk of een appartementencomplex betreft, de toepassing van warmtepomptechniek ook economisch aantrekkelijk geworden. De terugverdientijd van warmtepomptechniek daalt fors, en dat is een factor waar veel woningeigenaren, corporaties en vastgoedbeleggers naar kijken. De ervaring uit bijvoorbeeld de zonnepanelenbranche is dat wanneer investeringen binnen de 7 jaar rendabel zijn, de massa in beweging komt.
Met de huidige gasprijs staan alle seinen op groen: tot 2030 worden 1,5 miljoen woningen aardgasvrij gemaakt; ruim 2 miljoen woningen zijn qua energielabel nu al geschikt om op korte termijn de stap naar warmtepomptechniek te maken, bijvoorbeeld door een hybride warmtepomp. Voor duurzaam tapwater zijn al veel meer woningen geschikt.
In de rij voor gasloos
Veel Nederlanders voelen de hoge gasprijzen nu al in hun portemonnee en zien de urgentie om over te stappen naar duurzame alternatieven. Matchingsplatform Slimster en zonne-energiebedrijf Zonneplan zagen de vraag naar warmtepompen, isolatiebedrijven en zonnepanelen afgelopen tijd ook sterk toenemen. ‘Warmtepomp kopen’, ‘wat kosten zonnepanelen’ en ‘gasprijs’ zijn veelgebruikte zoektermen, net als ‘vloerisolatie’ en ‘zonneboiler’.
De vernieuwde interesse veroorzaakt volgens Techniek Nederland langere wachttijden voor consumenten als ze bijvoorbeeld willen verduurzamen. Sommige installateurs zitten al maanden vol met opdrachten. Er is een tekort aan 20.000 technische vakmensen en ook de productietijd van duurzame oplossingen zijn langer dan normaal.
De installateur belangrijker dan ooit
De installatiebranche heeft dus te maken met een structureel tekort van 20.000 vakmensen. Een tekort dat vanwege de conjunctuur en de netto uitstroom nog verder toe gaat nemen. Dit zal zijn weerslag krijgen op de beschikbaarheid en de agenda’s van installatiebedrijven, en daarmee indirect op het succes van de energietransitie.
De beschikbaarheid van vakmensen is een van de belangrijkste speerpunten op de agenda’s van politiek en brancheverenigingen. Naast de beschikbaarheid van materialen en de kosten hiervan, zijn dit belangrijke uitdagingen voor de industrie.
Het volledige potentieel benutten
Op dit moment zijn er een aantal factoren die een uitdaging vormen voor de energietransitie. De langere levertijden zijn door grondstoftekorten uitdagender om op korte termijn op te lossen. Voor installateurs liggen er echter wel mogelijkheden.
Er zijn een hoop installateurs die op dit moment nog een koeltechnieker nodig hebben om bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren of in bedrijf te nemen. Dat kost tijd en extra mensen. En de mensen en tijd zijn juist een schaarste. Veel installateurs benutten nog niet hun volledige potentieel. Dat is zonde, want tijd besparen en minder mensen inzetten is juist wat we op dit moment nodig hebben.
Wat kun jij doen?
De vraag is dan natuurlijk, wat kun jij doen om je volledige potentieel te benutten? Je kunt bijvoorbeeld je toolbox met extra kennis aanvullen door middel van trainingen.
Vanuit STIEBEL ELTRON zien wij dat installateurs die bij ons gratis eendaagse trainingen hebben gevolgd daar veel profijt van hebben. Zo gaan zij beter voorbereid op pad, hebben ze minder mensen nodig in het proces en besparen ze tijd. We hebben diverse trainingen die passend zijn bij jouw vakgebied en kennis.
Nieuwsgierig naar onze trainingen?