De toekomst van installateurs

We moeten van het gas af is een veel gehoorde uitspraak. Maar wat betekent dat voor installateurs? Kan elke installateur zomaar duurzame elektrische producten aansluiten of is daar meer voor nodig? In deze blog kijken we naar skills die installateurs nodig hebben om klaar te zijn voor de toekomst.

De verschuiving in de installatiebranche
De installatiebranche is breed met verschillende soorten specialisten. Een monteur werktuigbouwkundige installaties legt bijvoorbeeld installaties aan op diverse fronten zoals: klimaatbeheersing, koeltechniek en verwarmingstechniek.

Overigens kan een monteur werktuigbouwkundige installaties in de woningbouw ook verantwoordelijk zijn voor het loodgieterswerk en het aanleggen van sanitair. Tegenwoordig zijn er steeds meer duurzame oplossingen die all-electric of hybride zijn. Dat is ook te zien bij de verschuiving van cv’s naar warmtepompen. Door zulke ontwikkelingen hebben installateurs steeds vaker andere skills nodig om hun werk te doen.

Anders denken
Elektrische duurzame producten vragen om anders denken. Bijvoorbeeld de techniek van een warmtepomp is anders dan in een traditionele cv-ketel. Waar een cv-ketel aardgas verbrandt om water in kranen en radiatoren te verwarmen, gebruikt een warmtepompsysteem een koelkring om huizen te verwarmen. De warmtepomp haalt energie uit water of lucht en een koudemiddel zorgt ervoor dat de energie verplaatst naar bijvoorbeeld een boiler of het afgiftesysteem. Daar is elektriciteit voor nodig in plaats van aardgas.

W & E techniek in 1
Een installateur of monteur die zich eerder minder bezighield met elektrotechniek, zal daarvoor nieuwe skills moeten aanleren om bijvoorbeeld warmtepompen te kunnen aansluiten. In de duurzame oplossingen van nu komt zowel W- als E techniek kijken. En moet je dus als installateur van alle markten thuis zijn. Zo is er kennis nodig van de koelkring, hydraulische en elektrische schakelschema’s en regelparameters. Ook zijn verschillende berekeningen, zoals een warmteverliesberekening, van cruciaal belang. De installateur die kennis en kunde heeft van zowel W- als E techniek is voorbereid op de toekomst.

Advies gevraagd!
Los van alle technische skills waar de markt op dit moment om vraagt, wordt de installateur steeds vaker om advies gevraagd: “Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?” “Hoe zit dat met de subsidie voor zonnepanelen?” “Hoe verduurzaam ik mijn huis?”. Uiteindelijk kan het juiste advies, de doorbraak zijn om een klus te krijgen. Voor het beantwoorden van deze vragen is kennis nodig. Want uiteindelijk wil je het juiste advies geven aan jouw klant.

Spiekbriefjes
Onze collega Mike Douma heeft jarenlange ervaring en heeft van a tot z alles gedaan in de installatietechniek. Hij is voor STIEBEL ELTRON nog steeds vaak op pad voor ingebruiknames, projectbegeleidingen, advies en complexe storingen. Ondanks zijn ervaring geeft hij aan echt niet alles uit zijn hoofd te weten. Mike: “Veel informatie is te vinden op het apparaat zelf, eigenlijk een spiekbriefje voor de installateur. Combineer je deze informatie met de juiste tools, dan komen de antwoorden vanzelf. Dat maakt het werk van een installateur een stuk makkelijker!”

Even een handigheid in krijgen
Er is dus vakkennis nodig om de huidige ontwikkelingen bij te houden. Maar belangrijker nog leren om de vakkennis toe te passen. Denk je nou na het lezen van dit stuk, ik wil me ontwikkelen in het advies geven aan klanten? Of wil je juist meer basiskennis en leren monteren. Of kun je dat allemaal al en wil je je vooral bezighouden met inbedrijfname en storingen? STIEBEL ELTRON biedt gratis eendaagse trainingen aan op elk gebied. Zo ben jij voorbereid op de toekomst!

Nieuwsgierig naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Ik wil mij aanmelden Download de brochure