Subsidie voor warmtepompen en isolatie

Een warmtepompinstallatie is een investering. Veel mensen willen van het gas af, maar weten niet hoe ze deze investering kunnen bekostigen. Zonde! Want er zijn verschillende subsidies en financiële regelingen die jouw toekomstige klant net dat duwtje in de rug kunnen geven om voor een gasloze toekomst te gaan. In deze blog zetten we ze voor jou en je klant op een rij.

ISDE
Er zijn verschillende manieren om subsidie aan te vragen om energie te besparen. Zo is er bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De ISDE-subsidie loopt tot 2030 en is alleen voor renovatie. De subsidie kan ingezet worden voor aansluiting op een warmtenet, warmtepompsystemen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. De subsidie is per 2023 verhoogd en komt ook beschikbaar wanneer maar één maatregel wordt genomen. Bij twee of meer maatregelen dan kan je tot 30 procent subsidie krijgen. Bij een maatregel is dit tot 15 procent van de kosten. Voor warmtepompen en zonneboilers geldt een hoger subsidiebedrag, ook als dit de enige maatregel is die je neemt.

Lokale subsidie
De ISDE is een landelijke subsidie. Maar er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp of zonneboiler. Die mag je vanaf 2022 met elkaar combineren. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Via de Energiesubsidiewijzer [link https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/] kun je checken welke regelingen er zijn in de desbetreffende woonwijk.

Nationaal Isolatieprogramma
Als we het hebben over warmtepompen hebben we het vaak ook gelijk over isolatie om het warmteverlies te beperken. Het Nationaal Isolatieprogramma heeft dan ook als doel om de vraag naar energie terug te dringen. Een van de actielijnen is het versneld isoleren van 750.000 koopwoningen met slechte energielabels op eigen initiatief. Er komt hiervoor 300 miljoen extra beschikbaar voor 2023 en 2024. Het Nationaal Isolatieprogramma is erop gericht om 2,5 miljoen woningen snel te isoleren.

Btw op zonnepanelen
Vanaf 2023 is er 0%-btw op plaatsen van zonnepanelen op woningen en bijgebouwen zoals een schuur. De btw-vereenvoudiging is er gekomen om het aangifteproces sterk te vereenvoudigen, zowel voor particulieren, de Belastingdienst als de leveranciers van zonnepanelen. De maatregel heeft enkel betrekking op zonnepanelen om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Echter niet alleen de aanschaf- en plaatsingskosten van de gehele installatie zijn opgenomen binnen deze btw-regeling, ook alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de montage en aansluiting tellen mee. Denk maar aan het uitbreiden van de meterkast of het aanleggen van kabels.

Hoeveel subsidie?
Onze warmtepompsets zijn gemaakt om een ​​eenvoudige standaardoplossing te bieden voor uiteenlopende situaties. Met een keuze uit grond- en luchtbronnen en een reeks van verschillende producten in elke categorie. Ze maken van het kiezen van het juiste product en accessoires een eenvoudige taak. Hier vind je een overzicht  van de subsidies die je per warmtepomp kunt krijgen. De subsidie verschilt per product op basis van het afgegeven vermogen. Mocht je nou vragen hebben over subsidies voor je klant of welke set het beste past binnen het project. Neem dan gerust contact op met onze collega’s.

Download brochure

Afsluitend
De uitbreiding van het Nationaal Isolatieprogramma met name ook de versoepeling van de ISDE-regeling in combinatie met btw-vereenvoudiging maakt het voor particulieren een stuk aantrekkelijker en makkelijker om hun woning te verduurzamen. Belangrijk voor jouw klant is om te weten dat er sommige subsidies zijn die gecombineerd kunnen worden. Daarnaast mag er meerdere keren subsidie aangevraagd worden voor dezelfde woning, zolang het om andere hoofdmaatregelen gaat. Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek. Hier vind je alles over subsidies op een rijtje. Geen reden dus voor jouw klant om niet meer over te stappen op een duurzame oplossing. Fijn voor het milieu en voor de portemonnee.