Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Steeds meer consumenten verdiepen zich in het verduurzamen van hun woning. Ze willen graag hun huis verwarmen op een energiezuinige manier. Hierdoor ontstaan er steeds meer vragen vanuit de consument over warmtepompen. Maar waarom zou de consument moeten kiezen voor een warmtepomp? Wij geven je hier enkele redenen waarom een warmtepomp een goede oplossing is van het verduurzamen van een woning. Zo kan je jouw klanten de volgende keer meteen overtuigen.
Minder gas betekent minder CO2
Een heel groot voordeel van de warmtepomp is dat het gebruik van een warmtepomp beter is voor het milieu. Dit komt omdat een warmtepomp geen of minder gas verbruikt. Hierdoor komt veel minder CO2-uitstoot vrij. Wel heeft een warmtepomp stroom nodig en dat betekent dus dat het stroomverbruik toeneemt. Zonnecollectoren kunnen daar uitkomst in bieden. Groener wordt het niet! Een goed argument voor klanten die duurzaamheid en milieu als belangrijke drijfveren hebben.
Besparen op onderhoudskosten
Naast het besparen op de gasrekening bespaar je ook meteen op onderhoudskosten. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 10 jaar, maar de levensduur van een warmtepomp is gemiddeld 20 jaar. Daarbij is een warmtepomp onderhoudsarm en heb je ook amper onderhoudskosten bij een warmtepomp. Binnen deze 20 jaar heb je trouwens al lang de kosten van de warmtepomp terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd is namelijk tussen de 5 en 8 jaar. Iets wat voor klanten die hun cv-ketel gaan vervangen zeker mee kan wegen.
Niet alleen voor de warmte
Een ander voordeel van een warmtepomp is dat (afhankelijk van het systeem) een warmtepomp de woning ook kan koelen en dat betekent dat er niet een aanvullende airco nodig is. Bij gebruik van een warmtepomp stroomt er gekoeld water door de vloerverwarming, waardoor de temperatuur in de woning op de hete zomerdagen zeer aangenaam is. Hierbij wordt de warmte aan de woning onttrokken en naar buiten afgevoerd.
Geluid
Iets waar veel mensen over twijfelen bij het aanschaffen van een warmtepomp is het geluid. Ze willen namelijk geen overlast krijgen van de binnen- of buitenunit die zij laten installeren. De hoeveelheid geluid wil nog wel eens verschillen per warmtepomp, maar gemiddeld maakt een warmtepomp met een buitenunit zo’n 55 tot 65 decibel aan geluid. Dit is te vergelijken met het geluid van een vaatwasser. Ook is belangrijk te onthouden dat sinds 2021 er nieuwe geluidseisen zijn voor warmtepompen. Deze eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 decibel s ’nachts en 45 decibel overdag zijn. Wij bij STIEBEL ELTRON bieden ook 100% binnen opgestelde warmtepompen, deze sets voldoen ten alle tijden aan de geluidseisen.
Waarde verhoogt woning
Met een warmtepomp wordt er bespaard op energiekosten. Door een efficiëntere energievoorziening wordt er gebouwd aan een gunstig energielabel voor de woning. Zo kan een warmtepomp al snel zorgen voor een verbetering van 1 tot 2 labelstappen bij het energielabel. Op deze manier stijgt de waarde van de woning. En nog een pluspunt, een huis met een energielabel A wordt een stuk sneller verkocht.
Nog meer weten?
Met onze warmtepompen kan je dus het milieu helpen, besparen op onderhoudskosten, jouw woning verkoelen en de waarde van je woning verhogen. Dit allemaal zonder overlast te veroorzaken bij de buren. Kort gezegd heeft een warmtepomp heel veel voordelen waardoor de klant klaar is voor de toekomst. Wil je nu nog meer weten over warmtepompen? Download hier onze brochure en ontdek meer over onze producten en diensten.