Hybride of all-electric? Aan jou de keuze!

Hybride of all-electric? Aan jou de keuze!

Hybride of all-electric het blijft een hot topic. Welke oplossing kun je nu het beste adviseren aan jouw klanten als installateur. Naar onze mening is dat afhankelijk van een aantal factoren. Lees je mee?

Focus op hybride
Er ligt veel focus op hybride warmtepompen. Het wordt vanuit de overheid gestimuleerd en werkt samen met de huidige gasketel. Het kan vaak direct worden geplaatst en lijkt daardoor een snelle en makkelijke oplossing voor verduurzamen van het verwarmingssysteem van een woning. Het is echter in veel gevallen een gemiste kans om niet direct over te stappen op all-electric. De focus moet veel meer liggen op de mogelijkheden en niet gelijk op hybride als oplossing.

All-electric vaak mogelijk
Veel nieuwere woningen, bijvoorbeeld woningen na 2000, zijn vaak dusdanig goed geïsoleerd en zijn meestal voorzien van vloerverwarming. Oftewel uitstekende kandidaten voor een all-electric warmtepomp. Dat betekent niet dat oudere woningen per definitie ongeschikt zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer warmtepompen die in staat zijn om aanvoertemperaturen van 70 °C te maken. STIEBEL ELTRON heeft zelfs een aantal warmtepompen in het assortiment 75 °C halen. Dan kan een warmtepomp zelfs op traditionele radiatoren aangesloten worden.

Lagere COP is een momentopname
Als een warmtepomp hoge temperaturen moet maken kan de COP lager uitvallen. Bijvoorbeeld in de winterperiode is de COP van een warmtepomp iets minder hoog, omdat het te overbruggen temperatuurverschil dan groter is. Om een goede vergelijking en inschatting van de jaaropbrengst te maken, biedt de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) uitkomst. De SCOP staat voor de gemiddelde COP van een warmtepomp, gemeten over het hele jaar, inclusief alle temperatuur- en seizoenswisselingen. Ook bij een lagere COP zorg je voor minder CO₂-uitstoot en verbruikt je klant geen gas.

Ga voor een toekomstgerichte oplossing
All-electric is dus in meer gevallen mogelijk dan dat je op de eerste oogopslag zou denken. Daarom is het van belang dat jij met jouw kennis en expertise de klant adviseert. Veel klanten horen nou eenmaal veel op het nieuws over hybride warmtepompen en denken dat ze dat willen. Door nu te investeren kunnen jouw klanten volledig van het gas af en zijn ze niet meer afhankelijk van deze fossiele brandstof. En dus helemaal klaar voor de toekomst.

Toch hybride?
Natuurlijk is in sommige gevallen een hybride warmtepomp een uitstekende oplossing. Wij onderscheiden daarin hybride en all-electric ready. Je hebt hybride als geïntegreerd systeem. Dat betekent een warmtepomp en hr-ketel in één systeem. Dat betekent dat jouw klant vijftien jaar of langer aan een hybride keuze vastzit. Een andere optie is hybride in een all-electric ready systeem. Dit houdt in dat je een warmtepomp bij een bestaande ketel plaatst. Zo heeft jouw klant altijd de flexibiliteit om over te stappen op all-electric. Volgens ons een toekomstgericht concept. Onze all-electric ready systemen zijn mogelijk van 3,5 kW tot 15 kW.

Download brochure

Hulp nodig?
Benieuwd of deze set de juiste keuze is voor jouw project? Of loop je ergens anders tegen aan? Maak dan gerust een afspraak met een van onze collega’s. Zij denken graag met je mee en geven altijd gratis advies. Plan hier gelijk je afspraak!