Wet kwaliteitsborging met oog op warmtepompinstallaties

Wet kwaliteitsborging met oog op warmtepompinstallaties

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging gelden voor bouw en renovaties van woningen. Op dit moment zijn er al proefprojecten die werken met Wet kwaliteitsborging. Welke lessen kunnen we hiervan leren? In deze blog gaan we kort in op de belangrijkste punten uit de nieuwe wet en wat dit betekent voor verwarmingsinstallaties in nieuwbouwwoningen. Nieuwsgierig? Lees verder.  

Wet kwaliteitsborging in het kort
De Wet kwaliteitsborging heeft drie doelen, namelijk: Een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit. Een verbeterde positie van de consument. En het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering. Dit heeft grote consequenties voor de bouw op het gebied van bedrijfsvoering en het aantonen van de kwaliteit van het bouwwerk. De aansprakelijkheid van de aannemer wordt verruimd en voor in gebruik name van een bouwwerk is een goedkeurende verklaring van een kwaliteitsborger nodig. Dit heeft als voordeel de verminderde faalkosten, kwaliteit gaat omhoog en vroegtijdige aanlevering van gegevens ontwerp bij gemeente is niet meer nodig. Natuurlijk zijn er ook nadelen, intensievere toetsing door de kwaliteitsborger en mogelijk extra administratieve lasten.

BENG in de praktijk
Bouwkwaliteit is van groot belang bij de bouw van gasloze woningen. Voor een goed rendement van een warmtepomp is die kwaliteit essentieel. De wet brengt de BENG in de praktijk. Het moet niet alleen op papier kloppen, maar ook in de praktijk. Voldoet de woning daadwerkelijk aan de strenge isolatie-eisen en werken de installaties naar behoren. Wanneer aannemers en installateurs niet goed samenwerken dan kan het als resultaat hebben dat de innovatieve manier van verwarmen en ventilatie niet zorgt voor comfort maar voor tocht. Dit kan gebeuren wanneer een woning verwarmd wordt doormiddel van vloerverwarming. De radiatoren verwarmen dan niet meer de lucht die door ventilatieroosters komt en de bewoner ervaart tocht. Daar is rekening mee te houden door bijvoorbeeld een ventilatiesysteem zoals de all-in-one LWZ 05 CS Premium. Deze haalt de energie voor behaaglijke kamertemperaturen en warm water uit de buitenlucht. Het modern ventilatiemanagement zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft. Het wint tot en met 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht terug. Een aangename, gezonde atmosfeer en een hoge efficiëntie worden zo gecombineerd.

Meer weten over de LWZ 05 CS Premium? Download de N-Line brochure

Erken ieders vakmanschap
De bouw is geboren uit ambachten en vandaag de dag hebben we de verschillende specialisten die zijn betrokken bij de bouw van een woning weer meer nodig dan ooit. De verantwoordelijkheden van aannemers wordt vergroot. Leveranciers moeten niet alleen producten leveren maar ook kennis en expertise. Installateurs hebben ruime ervaring met nieuwe technieken in de praktijk, kennis en inzichten. Hoe eerder iedereen met elkaar aan tafel zit om kennis te delen, hoe meer de kwaliteit gewaarborgd kan worden. Als je alleen al kijkt naar wat voor invloed gasloos wonen heeft op de bouw van een woning. Een dak is tegenwoordig de plek voor het buitendeel van een warmtepomp, zonnepanelen en ventilatiekanalen. Daar is ruimte voor nodig en input van aannemers, dakdekkers en installateurs. Energiezuinige installaties moeten vanaf het begin al meegenomen worden in een ontwerp. Dat bespaart kosten en verhoogt het woongenot. Door ieders vakmanschap te erkenning ontstaat er een sterke samenwerking en maakt het makkelijker om de kwaliteit aantoonbaar te waarborgen.

Samen voor zorgeloos comfort
STIEBEL ELTRON heeft al een aantal proefprojecten meegedraaid voor de Wet kwaliteitswaarborging voor het bouwen. Wij zijn altijd al een groot voorstander van onze bijdrage leveren vroeg in het proces. We bieden dan ook graag technische ondersteuning in het voortraject. Heb je vragen of wil je hier meer over weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze collega’s. Om het proces nog makkelijker te maken hebben we perfect op elkaar afgestemde warmtepompen en combiboilers gecombineerd tot sets voor nieuwbouw. Met elf verschillende sets heb jij voor elk nieuwbouwproject de juiste oplossing bij de hand met de N-Line nieuwbouw sets. Per set leveren wij standaard alle tekeningen, bestekteksten, beschrijvingen en verklaringen aan die nodig zijn. Onze sets kun jij zorgeloos toepassen in nieuwbouw.

Maak een afspraak