Verduurzamen wordt mainstream

Waar vroeger een nieuwe keuken of badkamer bovenaan het lijstje stond voor de renovatie bij een nieuwe woning, staat tegenwoordig de verduurzaming van de nieuwe woning op plek nummer 1. Door de hoge energieprijzen, de dalende terugverdientijd en passende oplossingen voor elk project wordt verduurzamen mainstream en stappen steeds meer mensen over op een warmtepomp. Staan ze bij jou al in de rij voor gasloos?

Energie labels
Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om het definitieve energielabel in de advertentietekst te vermelden bij de verkoop van een woning. Waar het eerder voornamelijk werd gezien als een formaliteit, is dit een steeds belangrijker (ver)koopargument geworden door de hoge energielasten. Woningen worden door een A of B energielabel sneller en voor een hogere prijs verkocht. Niet zo gek dus dat dit een positief effect heeft op de aanschaf van duurzame oplossingen zoals warmtepompen.

De vraag naar verduurzaming
De stijgende gasprijzen en druk van de overheid maakt de toepassing van warmtepomptechniek voor de consument bij elke ketelvervanging economisch aantrekkelijk. De terugverdientijd van warmtepomptechniek is fors aan het dalen en dat is iets waar veel mensen naar kijken. De ervaring uit bijvoorbeeld de zonnepanelenbranche is dat wanneer meer investeringen binnen de 7 jaar rendabel zijn, de massa in beweging komt. De terugverdientijd van de hybride warmtepomp is afgenomen. Doekle Terpstra van Techniek Nederland schat in dat het nu ongeveer vijf jaar duurt om de kosten terug te verdienen. Met de huidige gasprijs staat alle seinen op groen: tot 2030 worden 1,5 miljoen woningen aardgasvrij gemaakt worden; ruim 2 miljoen woningen zijn qua energielabel geschikt om op korte termijn de stap naar warmtepomptechniek te maken, bijvoorbeeld door een hybride warmtepomp.

De overstap naar gasloos
Het kan dan ook niet anders dat installateurs steeds meer vragen krijgen van consument hoe ze bij renovatie de overstap kunnen maken naar gasloos. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat direct gasloos een grote stap is voor de meeste mensen. Dit komt door de grote investeringen in installaties en isolatie. Een alternatief hiervoor is een hybride warmtepomp. Belangrijk is om bewust te zijn van twee verschillende type hybride systemen. Een optie is een hybride warmtepomp als geïntegreerd systeem, met een warmtepomp en HR-ketel in één unit, dit houdt in dat je als consument vijftien jaar of langer aan een hybride keuze vastzit. Een andere mogelijkheid is om een warmtepomp te plaatsen bij een bestaande ketel, zo heb je de mogelijkheid om op elk geschikt moment over te stappen op all-electric. Dit is volgens ons een toekomstgerichte oplossing. Dit noemen wij ook wel een all-electric ready warmtepompsysteem.

Langere wachttijd
De hoge energieprijzen, positief effect op het energielabel, daling in terugverdientijd en passende hybride oplossingen maakt dat (hybride) warmtepompen booming zijn. Door deze grote vraag naar verduurzaming ontstaan er langere wachttijden voor de consument. De vakmensen zijn schaars en de levertijden van duurzame oplossingen zijn langer dan normaal. “Het is daarom belangrijk om op tijd in de rij te gaan staan voor gasloos”, zegt Dick Reijman van Branchevereniging Techniek Nederland. Maar dit is echter geen reden om stil te gaan zitten vinden we bij STIEBEL ELTRON.

De oplossing
Om het voor jou als installateur zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij sets ontworpen, zodat jij in elke situatie snel het juiste systeem kunt aanbieden. Onze sets bestaan doorgaans uit een warmtepomp en een combiboiler. Het voordeel van onze sets is dat ze gepaard gaan met snelle offertes, goede service en gratis trainingen. Dit bespaart jou tijd, zo kun jij meer klanten helpen aan verduurzaming en wordt de rij voor gasloos korter. Wij van STIEBEL ELTRON ondersteunen jou in het hele proces. Wij zijn jouw partner in zorgeloos comfort.

Download de brochure met de sets voor renovatie

Wat is de juiste keuze?
Wil jij weten wat nu de juiste set is om te installeren in een woning? Plan een afspraak in met een van onze experts. Zij helpen jou graag bij het kiezen van de juiste set.

Maak hier je afspraak!

Maak een afspraak