Hybride warmtepomp de sleutel tot succes?

De wereld van warmtepompen verandert snel. Jij als adviseur of installateur gaat natuurlijk voor tevreden klanten. Niet in de laatste plaats omdat tevreden klanten logischerwijs het meeste opleveren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Tevreden klanten en het liefst zo makkelijk mogelijk. In deze blog gaan we alle stappen langs en maken we het je zo makkelijk mogelijk!

Als het over warmtepompen gaat, hoor je vaak ook gelijk de term hybride. Voor sommige mensen is de overstap naar gasloos nu nog te groot. Maar hoe zit dat in de toekomst? Kan een hybride oplossing een toekomstgerichte oplossing zijn? In deze blog vertellen we je alles wat jij moet weten over de hybride oplossing voor jouw klant.

Hybride of all-electric ready?
In de media is veel te lezen over hybride warmtepompen. Zij zouden de sleutel tot succes zijn en de ideale oplossing. Hoe zit dit? Voor het antwoord op die vraag moet er eerst onderscheid gemaakt worden tussen twee hybride en all-electric ready. Je hebt hybride als geïntegreerd systeem. Dat betekent een warmtepomp en hr-ketel in één systeem. Dat betekent dat jouw klant vijftien jaar of langer aan een hybride keuze vastzit. Een andere optie is hybride in een all-electric ready systeem. Dit houdt in dat je een warmtepomp bij een bestaande ketel plaatst. Zo heeft jouw klant altijd de flexibiliteit om over te stappen op all-electric. Volgens ons een toekomstgericht concept.

Met een goed plan naar all-electric
Een all-electric ready syteem biedt jouw klant de mogelijkheid om de overstap naar een warmtepomp nu al te maken op zijn eigen manier. Ze kunnen dan zelf bepalen wanneer ze de woning van het gasnet laten koppelen. Je plaatst de warmtepomp bij de bestaande ketel en maakt samen een plan voor (na-)isolatie en het afgiftesysteem. Wellicht willen ze de vloer vervangen op den duur en is een vloerverwarming daarbij een goede stap. Of zit het in de planning om de buitenmuren aan de binnenkant te isoleren, dan moeten de radiatoren van de muur en is dat mogelijk een goed moment om die te vervangen voor LTV-varianten. Jij als installateur speelt een grote rol in dit proces.

Kosten besparen en de investering spreiden
Vaak zien we dat de keuze voor een hybride systeem gebaseerd is op kosten. Mensen willen graag hun energierekening verlagen en een zo’n goedkoop mogelijke oplossing. Echter zijn ervoor all-electric ready ook genoeg positieve economische redenen. De klant kan bijvoorbeeld de investeringen op het gebied van (na-)isolatie en afgiftesysteem spreiden in plaatst van dat allemaal vooraf te moeten doen bij een all-electric systeem. Je bespaart direct al gas bij een all-electric ready systeem, wat natuurlijk een flinke besparing is op de energierekening. Bij een niet all-electric hybride systeem blijft je klant afhankelijk van fossiele brandstof en last houden van de steeds hogere gasprijzen. Daarnaast blijft de klant vastzitten aan de aansluitingskosten voor de gasaansluiting, als de kosten voor het vast recht van de gasmeter. Bij de keuze voor een geïntegreerd systeem of all-electic ready systeem is het dus van belang dat alle kosten mee worden genomen en gekeken wordt naar de lange termijn.

Ook hybride kan standaard zijn
Vanuit STIEBEL ELTRON hebben we al heel veel installateurs geholpen met hun hybride all-electric ready systemen. Speciaal daarvoor hebben we de volgende set samengesteld, een buitenopgestelde lucht-water warmtepomp WPL 09 ACS Classic, gecombineerd de hydraulische module HM-trend en het verwarmings-buffervat SBP. Zo heb je een robuust systeem die energie bespaart. De hydraulische module vergemakkelijkt de koppeling van de WPL 09 ACS Classic warmtepomp in het hydraulische systeem van de installatie. Het buffervat is uitgerust met speciale warmtewisselaar en het water wat eventueel voor koeling nodig is wordt ook in het toestel opgeslagen. De warmtepomp is fluisterstil, compact en makkelijk te installeren.

Download brochure

Hulp nodig?
Benieuwd of deze set de juiste keuze is voor jouw project? Of loop je ergens anders tegen aan? Maak dan gerust een afspraak met een van onze collega’s. Zij denken graag met je mee en geven altijd gratis advies. Plan hier gelijk je afspraak!