NL op z’n kop: hoe klein wil je het hebben?

Ruimte is een kostbaar goed in Nederland en duurzaamheid is belangrijker dan ooit. De duurzame oplossingen moeten dan ook zo compact mogelijk. Waar het heel normaal is om een vierkante meter op te offeren voor een wasmachine, droger of een extra koelkast in de schuur, is die bereidheid voor een warmtepomp of een boilervat vaak een stuk minder. Het voelt voor de klant vaak als een opoffering, maar de vraag is echter waar wil je op inleveren?

 

Zo compact mogelijk graag! Of niet?
Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten. Binnen of buiten opgesteld, lucht-water of brine-water en ga zo maar door. Ook worden de warmtepompen net als telefoons vroeger steeds kleiner en kleiner. Dit om zo te voldoen aan de vraag van de consumenten. Want ruimte inleveren voor een warmtepomp? Liever niet! Iets wat we bij STIEBEL ELTRON heel goed begrijpen. Alleen het formaat van de warmtepomp heeft veel invloed op een andere belangrijke factor, namelijk: Geluid.

 

Wooncomfort staat voorop
De vraag is dus eerder, mag de warmtepomp een tikkie groter zijn, waarbij je wel het maximale wooncomfort behoud? Zowel binnen als buiten. Geluid en geluidsreductie spelen bij STIEBEL ELTRON altijd een belangrijke rol. De vraag ‘hoe kunnen we de stilste unit maken met de beste prestaties?’ staat altijd centraal. Een warmtepomp heeft twee belangrijke geluidsbronnen: de compressor en de ventilator op de buitenunit. De geluidsarme warmtepompen van STIEBEL ELTRON hebben een maximaal geluidsvermogen van 58dB(A). In de praktijk draait een warmtepomp vaak op halve kracht, waarbij de geluidsproductie circa 48dB(A) bedraagt.

Download whitepaper geluid

De oplossing die je niet hoort
De verdamper van al onze warmtepompen is robuust ontworpen met een grote lamellenafstand. Dit beperkt de luchtsnelheid en -wervelingen, waardoor geluid van de stromende lucht bijna onhoorbaar is. De water-aansluitingen van alle STIEBEL ELTRON warmtepompen zijn standaard in de warmtepomp ontkoppeld, waardoor er geen trillingen op het leidingsysteem van de woning worden overgedragen. Ook is de compressor op een geluid-absorberende plaat gemonteerd, waardoor deze ontkoppeld is van de rest van de warmtepomp.

Positief effect op de energierekening
Bovenstaand heeft vooral positief effect op de ventilator. De warmtepompen zijn daarnaast ook uitgerust met traploze compressoren met invertertechnologie. Een apparaat met een inverter houdt zijn compressor actief en geeft waar nodig meer of minder vermogen. Hierdoor blijft de temperatuur gelijkmatiger. Het apparaat hoeft minder hard te werken, schommelingen worden beperkt en er ontstaat er minder geluid ten opzichte van traditionele aan/uit warmtepompen. Uiteindelijk bespaart dit ook energie.

Adviseer de beste oplossing
Wij zijn dus van mening dat een compacte warmtepomp niet per se altijd de beste keuze is. In ieder geval niet als er ingeleverd wordt op het minimaliseren van geluid. In de buitenunits van onze warmtepompen is er alles aan gedaan om de warmtepomp zo stil mogelijk te laten functioneren zonder in te leveren op kwaliteit. Daarna is het advies van de installateur cruciaal. Een warmtepomp met een groter vermogen toepassen die in een gunstiger werkpunt ingezet wordt, kan zinvoller zijn dan een warmtepomp die een groot gedeelte van de tijd op zijn maximale capaciteit draait. STIEBEL ELTRON heeft sets voor elke situatie en biedt altijd een passende oplossing.

Nieuwsgierig naar onze stille oplossingen? Download de brochure!

Download brochure sets

Hulp nodig voor het beste advies of daarna?
De prestatie van een warmtepomp valt of staat met een passend advies en een goede installatie. STIEBEL ELTRON kan hier altijd in ondersteunen, we zijn jouw partner in het gehele proces. We bieden gratis verschillende trainingen [link: trainingen] aan en je kunt altijd vrijblijvend contact [link: contactpagina] opnemen met onze collega’s. Zij denken graag met je mee. Ook na de installatie staan we voor je klaar, zoals Menso Buurke van Breman heeft ervaren: “Voor ons is dit een nieuw product, dan weet je nog niet waar je naar het probleem moet zoeken. Loop je ergens tegenaan in het menu of met inregelen, dan is de Servicedienst altijd behulpzaam. Ieder probleem lost zich snel op. We maken het niet vaak mee dat een fabrikant zoveel kennis heeft van zijn eigen product.”